Med-Practic
Նվիրվում է վաստակաշատ ուսուցիչ Գրիգոր Շահյանին

Իրադարձություններ

Հայտարարություններ

Մեր հյուրն է

Հրատապ թեմա

 

ԼՈՒՐԵՐ: Կանխարգելում և բուժում տանը

Սխտորը՝ համադարման

Սխտորը՝ համադարման

Արդեն 6 հազար տարուց ավելի է, ինչ բնական դեղամիջոց հանդիսացող սխտորը, որի հայրենիքը Միջին Ասիան է, լայն տարածում է գտել աշխարհի բոլոր երկրներում։

 

Նրա բուժիչ հատկությունների մասին հիշատակվում է դեռեւս հին եգիպտական պապիրուսներում, Աստվածաշնչում, հին Հնդկաստանի ու Չինաստանի սրբազան գրքերում։ Սխտորով բուժվում էին վարակիչ հիվանդություններից (նույնիսկ՝ ժանտախտից), օձերի խայթոցներից ու բազմաթիվ այլ հիվանդություններից։


Հնուց համարվում է, որ սննդի հետ կանոնավոր կերպով սխտոր օգտագործող մարդիկ ավելի քաջ են, համարձակ, ամուր առողջություն եւ վերարտադրողական ավելի մեծ ընդունակություններ ունեն։ Նրա բաղադրության մեջ պարունակվող բուժիչ ալլիցինը սխտորին հակաբորբոքային հզոր հատկություններ է տալիս, քանի որ նույնիսկ 1։125000 համամասնությամբ լուծված վիճակում այն խոչընդոտում է հիվանդածին շատ մանրէների (այդ թվում՝ տիֆի հարուցիչների) զարգացմանը։ Սխտորի թարմ հյութը պատերազմական ժամանակներում օգտագործվել է վերքերը բուժելու համար։ Ուսումնասիրությունները ցույց են տվել, որ հիվանդածին մանրէների վրա ալլիցինի ազդեցության շրջանակն ավելի մեծ է, քան պենիցիլինինը։


Սխտորը կենսաբանական ակտիվ նյութեր է պարունակում։ Դրանցից ալկալոիդներն արյան մեջ իջեցնում են շաքարի մակարդակը, կանոնավորում զարկերակային ճնշումը, նվազեցնում անոթային սկլերոզի առաջացման ռիսկը եւ կանխում խցանումները, ամրապնդում օրգանիզմի պաշտպանական ուժերը, ոչնչացնում հիվանդածին մանրէներն ու մակաբույծներին, իջեցնում խոլեստերինի մակարդակը, ավելի առաձգական ու ճկուն դարձնում հատկապես տարեց մարդկանց արյունատար անոթները։ Պարզվել է, որ թարմ սխտոր ուտելը դանդաղեցնում է քաղցկեղի բջիջների աճը։ Ընդ որում, առավել օգտակար են հատկապես սխտորի սոխուկները եւ ոչ թե նրանցից ստացված դեղամիջոցները։


Ոչնչացնելով հիվանդածին մանրէները, սխտորը միաժամանակ բարելավում է մարսողության գործընթացը, ակտիվորեն պայքարում է նաեւ ստամոքսի խոց առաջացնող մանրէի դեմ։ Սխտորի մեջ պարունակվող ծծմբային միացությունները կապակցում են ծանր մետաղները՝ կազմելով այնպիսի միացություններ, որոնք հեշտությամբ դուրս են մղվում մարդու օրգանիզմից։ Ժողովրդական բժշկությունը խորհուրդ է տալիս սխտոր օգտագործել նաեւ բրոնխիտի եւ թոքային հիվանդությունների բուժման նպատակով։


Դեռեւս 100 տարի առաջ բժիշկները պնդում էին, որ ալլիցինը, որը ցնդող նյութ է եւ առաջանում է սխտորի պճեղները կտրտելու պահին՝ կարճ ժամանակով պահպանվելով նրա հյութի մեջ՝ սխտորի ամենակարեւոր բուժիչ բաղադրիչն է։ Սակայն վերջերս ԱՄՆ–ում հայտնի դարձավ, որ ոչ թե ալլիցինը, այլ հատկապես նրա բաղադրիչներից մեկը՝ ծծմբաջրածինն է (որը հայտնի է նեխող մթերքների իր սուր հոտով) թուլացնում արյունատար անոթների պատերը ծածկող հարթ մկանները՝ վերացնելով սպազմը եւ կանխելով դրա հետեւանքները՝ ինֆարկտը եւ ինսուլտը։ Առնետների վրա ստուգելով սրտի ծրագրավորված նոպայից հետո սրտամկանի վերականգնման գործընթացը, գիտնականները համոզվել են, որ կանոնավոր կերպով մշտապես թարմ սխտոր ուտող կենդանիների սրտամկանը շատ ավելի արագ է վերականգնվում, քան չորացրած սխտոր կամ սխտորի հիմքով դեղամիջոցներ օգտագործողներինը։ Եվ, ընդհանրապես, պարզվել է, որ սուր հոտ ունեցող կամ կծու բոլոր սննդամթերքներում (կաղամբ, սոխ, ծովաբողկ) պարունակվում են սուլֆիդներ՝ ծծմբական միացություններ, որոնք օգտակար են սրտի եւ անոթների համար։


Սխտորը 400—ից ավելի օգտակար բաղադրիչներ ունի, այդ թվում՝ հակաօքսիդանտներ։ Բացի ազոտական նյութերից, նրա մեջ պարունակվում են կալցիում, մագնեզիում, նատրիում, սիլիկոնային, ծծմբական եւ ֆոսֆորական թթուներ, C, D եւ B վիտամիններ, ֆիտոցիդներ եւ եթերային յուղեր։ Բուժիչ բույսերի մեջ սխտորը հայտնի է սելենի իր մեծ պաշարով։


Սխտորի բուժիչ ազդեցությունն ի հայտ է գալիս օրական 2—3 պճեղ ուտելու դեպքում։ Այն չպետք է ենթարկվի բարձր ջերմային ազդեցության եւ կերակրի մեջ պետք է ավելացվի պատրաստ լինելուց ընդամենը մի քանի րոպե առաջ։ Տիբեթական բժշկությունը սխտորի թուրմն օգտագործում է օրգանիզմի երիտասարդացման եւ մարդու կյանքը երկարացնելու նպատակով։ Այն հարկավոր է ընդունել 50 գրամ կաթի հետ, բուժման կուրսը կրկնելով յուրաքանչյուր 6 տարին մեկ։ Այս դեղատոմսը մենք արդեն ներկայացրել ենք մեր ընթերցողներին։
Այնպես որ, եթե ցանկանում եք երկար եւ առողջ ապրել, ձեր օրգանիզմին սխտոր մատակարարեք, որը հազարամյակներ շարունակ համարվել է կենսական էներգիայի աղբյուր եւ բոլոր հիվանդությունների համադարման։

Հեղինակ. Անահիտ ՀԱՅԹԱՅԱՆ
Սկզբնաղբյուր. hhpress.am
med-practic.com կայքի ադմինիստրացիան տեղեկատվության բովանդակության համար

պատասխանատվություն չի կրում
Loading...
Share |

Հարցեր, պատասխաններ, մեկնաբանություններ

Կարդացեք նաև

Լավագույն միջոցը հազի դեմ
Լավագույն միջոցը հազի դեմ

Հազի դեմ դեղամիջոցներ հարկավոր է օգտագործել բացառապես բժշկի նշանակմամբ։ Budetezdorovy.ru-ի հաղորդմամբ՝ հազի դեմ պայքարում օգտակար են նաև բնական միջոցները։ Առաջարկվող միջոցի հիմնական բաղադրիչը բազուկն է...

Դեղաբույսեր Ավանդական բուժման մեթոդներ և միջոցներ ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար Շնչառական համակարգ
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости
Գիտնականները հայտնել են երիկամային հիվանդությունների ժամանակ կոֆեինի օգտակարության մասին. РИА Новости

Հետազոտողները պարզել են, որ հնարավոր է երիկամային ախտաբանություններով հիվանդների մոտ նվազեցնել մահացության տոկոսը` նրանց խորհուրդ տալով ավելի շատ կոֆեին օգտագործել. հայտնում է  РИА Новости-ին...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները պարզել են սրտի համար ամենաօգտակար սննդակարգը. armeniamedicalcenter.am

Սուրրեյի Համալսարանի աշխատակիցները հայտարարում են, որ  ավելի լավ է երբեմն քաղցած մնալ, քան մշտապես պահպանել  ցածր կալորիականության սննդակարգ: Նրանց խոսքերով, գրագետ, չափավոր քաղցը` ընդմիջումներով...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА
Կանաչ թեյը և սուրճը կարող են փրկել դիաբետիկների կյանքը. РИА

РИА "Новости"-ն` հղում անելով Կյուսյու Համալսարանի գիտնականներին, հայտնում է, որ կանաչ թեյի և սուրճի ամենօրյա օգտագործումը ընդունակ է 2-րդ տիպի դիաբետիկների մոտ իջեցնել մահացության վտանգը 63 տոկոսով: Գիտնականները ստուգել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am
Կակաոն անփոխարինելի մթերք է պերիֆերիկ զարկերակների հիվանդությունների ժամանակ. armeniamedicalcenter.am

Իրականացվել է փորձարկում, որի շրջանակում 60 տարեկանն անց 44 պացիենտ օրը 3 անգամ խմել են կակաոյով ըմպելիք, հայտնում է  Medical Express-ը: Եղել է նաև ստուգողական խումբ: Փորձարկումը տևել է կես տարի: Այդ ընթացքում...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am
Սրտաբանները հայտարարել են սննդային յուղերից ամենաօգտակարը. armeniamedicalcenter.am

Եթե ընդունեք կոկոսի յուղը ամեն օր 4 շաբաթվա ընթացքում, ապա կարող եք քչացնել սրտի հիվանդությունների և ինսուլտի վտանգը. Ասում է Քեմբրիջի համալսարանի նոր հետազոտությունը: Ինչպես նշում է The Deccan Chronicle-ը, արվել են...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am
Աղիների քաղցկեղի դեմ լավագույն մթերքները. oncology.am

Մեծ Բրիտանիայի գիտնականների կողմից իրականացված հետազոտության արդյունքում պարզվեց, որ աղիների քաղցկեղի և աղեստամոքսային  ուղու այլ հիվանդությունների զարգացման համար նպաստող գործոն կարող է լինել արիլային...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է
Մեղրն արդյունավետ հակաբորբոքային է

Շվեդ գիտնականները հայտնաբերել են մեղրի բաղադրության մեջ 13 հակաբակտերիալ բաղադրիչներ, որոնք, նրանց խոսքերով, առավել արդյունավետ են աշխատում, քան մահացու վարակների (այդ թվում՝ պրոպինիբակտերիա, ոսկեգույն ստաֆիլակոկի) դեմ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am
Սև թեյն օգնում է նիհարել. 168.am

Սև թեյը դրական ազդեցություն է ունենում աղիների միկրոֆլորայի վրա և կարող է նույնիսկ օգնել ազատվել ավելորդ կիլոգրամներից։ Med2.ru-ն գրում է, որ այս եզրակացությանն են հանգել Կալիֆոռնիայի համալսարանի գիտնականները...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am
Համեմունք հակաքաղցկեղային հատկություններով . 1in.am

Տեխասի համալսարանի գիտնականները հետազոտության արդյունքում պարզել են հնդկական կծու պղպեղի հակաքաղցկեղային հատկությունները, հայտնում է newsyou.info-ն: Այս համեմունքի բաղադրության մեջ կա նյութ...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am
Չիլի պղպեղը՝ քաղցկեղի դեմ. 1in.am

Բոհումում Ռուրի համալսարանի գիտնականները հայտարարել են, որ չիլի պղպեղը կանխում է քաղցկեղային բջիջների աճին. դրանում պարունակվող կապսաիցինը խոչընդոտում է կրծքագեղձի ուռուցքների աճին, հայտնում է newsyou.info-ն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am
Ըմպելիք, որն օգնում է քաղցկեղի դեմ պայքարում. գիտնականներ. 1in.am

Ամերիկացի գիտնականներն ուսումնասիրել են կանաչ թեյի օգտակար հատկությունները, ինչը հնարավորություն է տվել բուժիչ միացություններ հայտնաբերել քաղցկեղի և ՄԻԱՎ-ի դեմ: Կլինիկական փորձարկումներն արդեն հուսադրող...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am
Օրական մեկ ձուն կաթվածի հավանականությունը նվազեցնում է 12 տոկոսով. news.am

Հավկիթը եւ դրա հիմքով մթերքներն օգտակար են ուղեղի անոթների համար: Օրական ընդամենը մեկ ձուն բավարար է տարեց տարիքում 12 տոկոսով կաթվածի ավանականությունը նվազեցնելու համար...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am
Դիետոլոգներն անվանել են լյարդի համար ամենաօգտակար մթերքը. 168.am

Բազուկն ամենաօգտակար մթերքներից է։ Դրանում պարունակվող բետանին նյութն այն բացառիկ օգտակար է դարձնում լյարդի համար, իսկ երկաթի և ցինկի պարունակության առումով բազուկն իրեն հավասարը չունի...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am
Չրերի օգտագործումը պաշտպանում է քաղցկեղից. փորձագետներ. 1in.am

Չրերի օգտագործումը կանխում է նյութափոխանակության խանգարումները և պաշտպանում է քաղցկեղից: Այս մասին հայտնում է mignews.com-ը՝ հղում անելով փորձագետներին: Ըստ դիետոլոգների՝ չրերը պակաս օգտակար չեն...

ԼՈՒՐԵՐ: Սնունդը և առողջությունը ԼՈՒՐԵՐ: Ի՞նչն է օգտակար

ԱՄԵՆԱԸՆԹԵՐՑՎԱԾ ՀՈԴՎԱԾՆԵՐԸ